Wandeling

Wandeling van Keunenhoekbos naar Bergbos

Maak een wandeling langs en door onze (bestaande en beoogde) percelen!
Op de bijgesloten kaart staat de wandeling globaal aangegeven. Deze loopt van ons eerste bos aan de Bergbosweg naar het tweede nieuw geplante bos aan de Keunenhoek. Als je gewoon doorstapt duurt de wandeling ca 2- 2.5 uur. Via dezelfde route kun je dan teruglopen. Je kunt ook op sommige plekken daarvan afwijken en zelf je weg zoeken. Met Google Maps moet dat lukken. En in Gastel serveren ze trouwens lekkere koffie met iets erbij.

Let op: goede wandelschoenen zijn aanbevolen, omdat het pad oneffen en op sommige plekken bij nat- of winterweer erg drassig is. Mocht je meer achtergrondinformatie willen over onze bospercelen dan kun je deze op de website vinden. Veel informatie staat ook op de bordjes die je tijdens de wandeling passeert.

We starten de wandeling op het parkeerterrein van SBB aan de Bergbosweg. Dit punt is niet bereikbaar met het OV maar alleen met eigen vervoer. Vandaar wandelen we eerst langs ons Bergbos aan de rechterzijde met links een aspergeperceel en vervolgens een maisveld. Aan het eind van dit laatste veld vóór een bos linksaf, met dan een zandverstuiving/natuurgebied aan je rechterhand. Bij een T-kruising de zandweg schuin rechts op. We lopen over zandpaden door het zuiden van het grote natuurpark Leenderbos/Groote Heide. Bij een knooppunt (KE38+) van de knooppuntenroute N-Brabant enigszins links aan houden (bos aan je linker- en velden aan je rechterhand) – 1e weg rechts (Vennenweg) naar het dorp Gastel. Aan het eind rechtsaf Gravenkasteel – op het plein t.o. de Corneliuskapel een uitspanning met terras – dan linksaf Grensweg en vervolgens weer links de Gastelse weg op.

Op de Gastelse weg kruisen we de beek de Buulder Aa. Bij de overstort aan je linkerhand linksaf. Daar gaan we langs de beek lopen aan de rechter-/oostzijde, stroomafwaarts naar de Zitterd/Maarheezerweg. Het pad naast de beek is van het waterschap en is openbaar. Aan onze rechterzijde enkele bospercelen die we op termijn graag willen verwerven. En enkele agrarische percelen waar we ook interesse in hebben, om die t.z.t. te beplanten.

Na de oversteek van de Maarheezerweg/Zitterd vervolgen we onze weg langs de beek (nog steeds aan de oost-/rechterzijde). Dat doen we uiteindelijk tot we aan een weiland komen. Dat is een eindje na een bolbloemenbedrijf (de Vries) aan je linkerhand. Wat verderop stroomt er een tweede beek vanaf de zuidoostkant in de Buulder Aa, nl de Weergraaf(beek). Maar voordat we bij die zijtak zijn slaan we rechtsaf door het bos dat van Brabant Water is, via een dam/overstort Wij lopen in de richting van de Weergraaf. Dus niet door het weiland van de boer. Eenmaal door het bos bij de Weergraaf gekomen rechtsaf – je kunt kiezen aan welke zijde je wilt lopen – voor de overzijde moet je even stroomafwaarts de beek volgen. Onze route gaat stroomopwaarts naar uiteindelijk een kruising met een zandweg waar je aan de oostzijde van de beek in het bos een Scouting centrum ziet liggen. Sla daar rechtsaf en loop waar de zandweg een rechte hoek naar rechts maakt links het akkerland in langs de smalle sloot naar ons Keunenhoekbos. Op de hoek van ons bos staat een klein maar fraai schuurtje met een bankje op de zonzijde (always look at the bright side of life!). Als je achter het schuurtje het nieuw aangeplante bos (voorzichtig!) inloopt vind je ons informatiebord aan de Keunenhoek(weg): het bewijs dat je het hebt gehaald.
De terugweg kun je natuurlijk variëren, maar de mogelijkheden zijn niet overvloedig.

En als je weer in de auto stapt: breng een bezoekje aan de Achelse Kluis; een oud klooster met een uitspanning – Belgisch bier en Belgische hapjes! Daarvoor moet je richting Valkenswaard rijden dan passeer je dit klooster.

©2021. Stichting Beekenbos. All Rights Reserved.