Plantdag december 2024

Plantdag december 2024

Op 7 december hebben we een zeer geslaagde plantdag gehad in het Keunenhoekbos. Met een flinke groep enthousiaste planters zijn we er in geslaagd om circa 600 à 700 boompjes te planten op een deel van de akker van Keunenhoek III. En dit ondanks de natte en blubberige omstandigheden. Een journalist van het Eindhovens Dagblad was ter plaatse en schreef een leuk artikeltje over deze dag:

Groene vingers en natte voeten: de Budelse compensatiebossen zijn weer een stukje groter | Cranendonck 

Deze plantdag stond al langer op de planning. Stichting Beek&Bos kocht het perceel aan de Budelse Keunenhoek enige tijd terug om het om te toveren tot een fraai gevarieerd loofbos. 

Het hele idee van het aanleggen van nieuw bos ontstond een aantal jaar geleden met een vraag van Joost van Beek en Gerard Sipkema aan hun families: of er iemand toevallig ooit de uitstoot van zijn gevlogen kilometers compenseerde? Geen reactie, waarop het plan ontstond om het dan maar zelf te gaan doen. Inmiddels steunen vijf families en hun netwerk de stichting. 

Het zijn echter geen mooiweercompenseerders, en daarom stonden ze zaterdag met een man of twintig op de kletsnatte voormalige landbouwgrond. Leden van de stichting kregen hulp van vrienden, kennissen en enkele leerlingen van basisschool De Triolier uit Budel. 

Ruim zeshonderd jonge bomen 

,,Het was zwaar, modderig en nat”, vertelt Van Beek. ,,Maar het is gelukt. Er gingen tussen de zeshonderd en zevenhonderd boompjes de grond in, daar zijn we erg blij mee.” Of al die regen niet slecht is voor de jonge bomen? ,,Ze kunnen in de winterperiode goed tegen de nattigheid. Als het maar niet tot juli duurt, dan verzuipen ze alsnog.” 

Dat heeft ook te maken met de locatie. Op een relatief nat stuk van een eerder ingeplant perceel zijn eerder verschillende vijfjarige bomen gestorven, vooral de zoete kers en de linde. ,,Die hebben we nu vervangen door els en wilg, die daar beter tegen kunnen.” Ook is er een kleine greppel gegraven. 

Inheemse loofbomen 

Het deel dat zaterdag is aangeplant, wordt in de zomer – als het goed is – een stuk droger. Daar groeien vanaf dit weekend onder meer de eik, linde, ruwe berk en esdoorn: inheemse loofsoorten die zowel wat nattigheid als droogte kunnen verdragen. 

De stichting beheert in de gemeente Cranendonck inmiddels twee bescheiden bossen. In 2017 kochten ze het Bergbos van zo’n vier en een half hectare groot en in 2021 voegden ze nog eens drie hectare toe aan de Keunenhoek, dat geleidelijk uitbreidt. Ze bezitten nu totaal ‘ruim acht hectare’, het uiteindelijke doel is twintig hectare bos in Cranendonck. 

©2024. Stichting Beek&Bos. All Rights Reserved.